Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Talizmán Népzeneiskola

2010.02.18

DSC_0036.JPG

 2009-2011

 

A Talizmán Népzeneiskola 2009 szeptemberében kezdte meg működését a Talizmán Népzenei és Kulturális Egyesület támogatásával, amelynek mottójából már sok minden kiderül, és ez nem más, mint Kodály Zoltán tanítása arról, mi is a zene szerepe a társadalomban, a gyermek, az ifjú és a felnőtt életében.

 

„Utóvégre lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi, akik azon fáradozunk, hogy minden gyermek kezébe kapja a jó zene kulcsát, és vele a rossz zene elleni talizmánt, azt akarjuk, ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos kerteken.”

 

Mindez az iskolai és az állami zeneiskolában is cél. Egyesületünk főképpen azt szeretné, hogy akinek nincs lehetősége ezen kereteken belül tanulni, illetve magyar népzenei hangszereken, népzenei autentikus előadásmódot szeretne elsajátítani, legyen lehetősége ezt is megismerni, elsajátítani.

Aki nem beszéli saját zenei anyanyelvét, az más népek zenéjét sem tudja igazán szeretni, megérteni.

Jelenleg 43 gyermek, 4 felnőtt, és 2 óvodáskorú képzését végezzük.

Elsősorban népi hangszereken tanulnak tanítványaink, így  hegedűn, brácsán, bőgőn, népi furulyán, de vannak akik a barokk blockflötét (szoprán, alt), zongorát választották.

Zenei együttesünk a Sűrű Rántás Népzenekör,  és 2010-ben alakult meg a Süvöltő Furulyakör, valamint a kisebb énekeslányokból álló Fészekalja népdalkör.

A zene megszerettetésében fontosnak tartjuk az együttmuzsikálást, így nagy hangsúlyt helyezünk a kamarazenélésre.

Tanítványaink első ízben február 6-án mutatkoztak be műsorukkal (félévi vizsgakoncert) a Fehér Ló Közösségi Házban.

A zeneórák, szolfézsórák többségét Takácsné Pollák Rita (ének-zene tanár) tartja, de Keresztény Gyula, Radák Tamás és Simkó Gyöngyi a Kislaptáros Népzenekar tagjai is segítik munkáját.

Tanítványaink közül öt tanuló már a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola népzenei tagozatán tanul:  Cséfalvay Eszter, Radák Márton, Takács Rita, Sárközi Júlia prímások, Sárközi Áron brácsás.

Radák Márton és Takács Rita a zeneművészeti szakközépiskolák közt megrendezett országos népzenei versenyen 1. helyezést értek el.

A februárban megrendezett városi népdaléneklési versenyen 7 tanulónk vett részt, mindnyájan arany minősítést kaptak, négyen pedig továbbjutottak a megyei fordulóra,ahol szintén arany minősítést szereztek.

(Cséfalvay Viola Laura, Hegedűs Bori, Léber Frank Anna, Papp Imola Sára, Papp Magdolna Réka, Stencinger Patrik, Takács Bertalan)

Stencinger Patrik pedig az országos minősítőn is arany minősítést ért el.

 

 

A tanítás helyei: Timaffy Endre Általános Iskola Dunasziget, Fehér Ló Közösségi Ház,

Piarista Általános Iskola és Gimnázium

   

Szeretnénk, ha zeneiskolánk nyitott lenne bárki előtt, legyen az gyermek vagy felnőtt.

Büszkék vagyunk felnőtt tanítványainkra is, akik példát adva vállalkoztak arra, hogy

kezdő zenetanulók legyenek, és alázattal vállalják a botlásokat, a könnyű kis zeneművek játszása közben becsúszó hibákat, mert minden zenetanulás sok küzdelmet takar, és a sikeres megszólalás mögött rengeteg gyakorlás van.

 

 2012- től történtnapjainkig

 

 Egyesületünk 2012-ben tovább folytatta az oktatási rendszer keretein kívüli népzeneoktatást, a magyar népzenei kultúra megismertetését, különös hangsúlyt fektetve a szigetközi hagyományok ápolására, autentikus megszólaltatására. Így tudjuk segíteni az ebben tevékenykedő gyermekek oktatását, tanulmányi kurzusait, táborozásait.

 

55 főre növekedett a népzenét tanulók száma, rendszeres oktatás folyik  a mosonmagyaróvári Piarista Iskolában és a dunaszigeti KOSZISZ Timaffy Endre Általános Iskolában, egyéni illetve csoportos foglalkozások keretében, különös hangsúlyt fektetve a tehetséggondozásra. Ennek megfelelően versenyeken vettünk részt, és a „Tiszán innen Dunán túl” népdaléneklési verseny megyei fordulóján is értünk el helyezéseket, és egy csoportunk  a budapesti Néprajzi Múzeumban megrendezett országos versenyre is bejutott, ahol  kiemelt arany minősítést ért el szigetközi dalcsokor bemutatásával.

Az egyesület legnagyobb előadó csoportja a Sűrű Rántás Népzenekör, amely

15-20 főből áll.

Elmondhatjuk, hogy a Sűrű Rántás Népzenekör sok nagy sikerű fellépést tudhat maga mögött. Sok felkérésünk van, évente néhány nagyobbat és több kisebbet tudunk elvállalni.

Nagyobb fellépéseink általában valamilyen település önkormányzati rendez-vényeihez kapcsolódnak. 

Nagyobb diákjaink az ország más részeiben is vállaltak fellépéseket, tánccsoportok zenei kíséretét.

 

Rendszeresen tartunk táncházakat iskolákban, óvodákban, amelyekből a legismertebb a havonta sok kisgyereket vonzó táncház Mosonmagyaróváron, a Fehér Ló Közösségi Házban, 2013-ban pedig Dunaszigeten is bevezettük ezt a szép szokást.

 

Büszkék vagyunk Radák  Mártonra, Sárközi Áronra, Takács Ritára, akik bejutottak a  Zeneakadémia népzene tanszakára.

 Továbbra is tartottunk hangszerbemutatókat gyermekek részére, és az iskolánkban 2 önálló koncertet adtak diákjaink, a piarista iskolában pedig egy adventi hangversenyt mutattunk be. Szerepeltünk a határon túli  falukban, Vajkán és Doborgazon, azokon a rendezvényeken, ahol a két falu Dunaszigettel épülő kulturális kapcsolatát erősíthettük. Dunaszigeten valamennyi önkormányzati rendezvényt színesítettük műsorunkkal.

 

Színvonalas oktatói  és szervezői munka gyümölcse , hogy egyre nagyobb az érdeklődés munkánk iránt, és a térség kulturális értékei iránt.                              

A 2013. évi IX. Szigetközi Sűrű Rántás Népzenei táborunkba már az ország távolabbi részeiből és Ausztriából is érkeztek táborozók, ahogy az elmúlt évben is, hogy magyar népzenei hangszereken tanuljanak. Ez többek között azt mutatja, hogy szakmailag is elismerik az itt folyó oktatást.

 

 

Az elmúlt három évben is és a későbbiekben is szeretnénk kihasználni azt a lehetőséget, hogy Dunaszigeten szervezi meg a szlovákiai magyar állami táncszínház, az „Ifjú Szívek” Pozsonyból és a Tükrös zenekar Budapestről a Nemzetközi Néptánc és Népzenei Szimpóziumát. Eddig szinte teljesen az egyesületünkben zenélő gyerekek és fiatalok alkották a tábor zenei tanfolyamán tanulók nagy részét.

 

A mappában található képek előnézete Tanulóink