Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Talizmán

2009.12.29

  

 

Engedje meg, hogy bemutassam Önnek a Sűrű Rántás Népzenekört, illetve a népzenei oktatás támogatására alapított TALIZMÁN Népzenei és Kulturális Egyesületet.

 

A kezdeményezés 2004-re nyúlik vissza, amikor is mi, a mosonmagyaróvári Kislaptáros Népzenekar tagjai gyermekeinknek és barátaiknak nyári tábort szerveztünk, egyrészt, hogy gyermekeink együtt legyenek, másrészt, hogy kedvük szerint népdalokat vagy hangszeres népzenét tanulhassanak. Az első tábor Rajkán volt, családi házunk udvarán, 16 viszonylag kicsi gyermekkel…

Fergeteges tábor volt, egy hét alatt nagyon sokat tanultak, zenéltek /és fociztak/ a gyermekek, a tábor végén adott koncertjüket örömmel hallgatta meg az összes szomszéd….

 

A következő években minden nyáron megrendeztük az egy hetes, nagy sikert arató táborokat. A gyermekek nagy kedvvel közelítettek a népi kultúrához, igazi érdeklődéssel fordultak a népzene és tanítóik felé. Általános volt, hogy naponta 6-8 órát zenéltek, kényszer nélkül, örömmel.

 

Rövid idő alatt tehetséges zenészekké képezték magukat és zenekart alapítottak, amelyet Sűrű Rántás Népzenekörnek neveztek el. A névválasztást a nagy létszámú, főleg vonós hangszerekből álló zenekar sűrű vonórángatása, másrészt még ezer, vicces vagy komoly ok indokolta…

 

A népzene oktatásunk minőségét jelzi, hogy zenekarunkból az elmúlt 5 évben 5 főt vettek fel a Váci Konzervatórium népzene szakára. Eddig a megyénkből még senki nem végzett ott nappali tagozaton….

 

Az ott végző fiataljaink igazi mesterei lesznek majd a hangszeres népzenének, valószínűleg, szerencsére, túltesznek rajtunk is…és őrizni és tanítani fogják a magyar népzene páratlan kincseit.

Azok, akik nem a zenét választják hivatásul, szintén nagy kincset kapnak- alapot a tanuláshoz, kitartást a munkához, a magyar nép ezerszínű zenéjét és sok-sok barátot.

 

Tekintettel arra, hogy a klasszikus zeneiskolákban népzene oktatás nem történik, zenész társainkkal és támogatóinkkal azt a célt tűztűk ki, hogy a népzene oktatást, ahogy erőnk engedi, „intézményesíteni” fogjuk.

 

Ezért alapítottuk meg ez évben TALIZMÁN Népzenei Egyesületet, amelynek tagjai között zenetanárok, népzenészek, szülők és vállalkozók is találhatók.

 

Az Egyesület tevékenységének központjában továbbra is a népzene oktatása fog állni, illetve az ehhez kapcsolódó rendezvények szervezése, a szigetközi hagyományok megőrzése, más tájegységek zenéjének megismerése, kapcsolatok építése határon túli csoportokkal.

 

Reményeink szerint egyre több gyermeket tudunk fogadni a Sűrű Rántás Népzenei Táborokban.

 Gyermekeink Dunasziget, Dunakiliti, Győr, Halászi, Hédervár, Hegyeshalom, Mosonmagyaróvár, Máriakálnok, Levél,  Rajka települések lakói, az óvódás korútól a 30 felettiig…

 

A táborok programját bővíteni szeretnénk, az ének és  zene tanításon túl előadókat kérünk fel, országos hírű vendégmuzsikusokat hívunk meg, akik örömmel tesznek eleget a felkérésnek, számukra is kuriózum a tehetséges, fegyelmezett, népzenét szerető gyermekhad.

 

Természetesen mindennek ára van. Ezért szükséges, hogy céljaink megvalósításához eseti, vagy rendszeres szponzorokat találjunk. Ezért is íródott ez a levél.

 

Kérjük Önt, amennyiben bármilyen elkötelezettséget érez a magyar népi- illetve népzenei kultúra iránt és anyagi lehetőségei megengedik, támogassa Egyesületünket és kísérje figyelemmel a Sűrű Rántás fellépéseit.

  

SZÁMLASZÁMUNK: 58600252-11171098

 

                  

                                         

     Takácsné Pollák Rita egyesületi elnök, zenetanár Tel: 20/947 3977