Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Serény Magyarok

2012.02.09

 

 A Serény Magyarok zenekar egy Mosonmagyaróvár környéki,  autentikus moldvai és gyimesi népzenét játszó zenekar, de az évek folyamán egyéb közeli tájegységekkel is foglalkozott (felcsíki, bukovinai). A zenekar tagja az 1990-es évek elejétől foglalkoznak szenvedélyesen hazai népzenével és néptánccal.

 

A gyimesi zenéket először személyes helyszíni tanításra alapoztuk (1992-ben Halmágyi Mihálynál és Zerkula Jánosnál Gyimesközéplokon), majd az ott készült, majd otthon rendszerezett és digitalizált saját felvételekre (1992 Halmágyi Mihály). Nagyon közel áll a szívünkhoz a gyimesbükki zene is, melyet Mihók Mihály - Sárig György megjelent kazettáiról tanultunk meg. A tájegységből mára minden táncot ismerünk és játszunk mindkét faluból. 

 

A moldvai zenét kezdetben furulyás és kavalos dallamokkal ismertük meg, de már jópár éve elsősorban a moldvai hegedűsök felvételeit tanuljuk, melyek közül a legtöbb Bogdan Thoadertől, Mandache Aureltól és Fehér Mártontól való. A moldvai zenét nemigen bontjuk szét falvakra, csak néhány esetben, de a tájegységből mára minden táncot ismerünk és játszunk. (kísértük még Hodorog Andrást is - a Három Patak néven ismert zenekarban - 2007-ben és mostanában, nyaranta, a dunaszigeti Ifjú Szívek táborban).

 

A felcsíki népzenét először Duduj Ádámtól tanultuk 1992 körül egy tiszafüredi táborban, majd egy Csíkszeredában (Domonkos László- Duduj Ádám) készült gyűjtésünk alapján kezdtük el elmélyíteni. Aztán Sinka Sándor öröksége lett a fő tananyagunk és Domonkos László egyes felvételei. Kontrásként Jagudits Balázzsal és Keresztény Gyulával játszunk ilyenkor.

 

A ritkán játszott bukovinai tájegységről a furulyás betlehemes dallamok után a Bukovinai székelyek Magyarországon c. lemez énekes és hegedűs dallamait tanultuk meg kobozkísérettel.

 

The Serény Magyarok group is a folk music ensemble from the region of Győr and Mosonmagyaróvár (WEST-HUNGARY) primarily focusing on the authentic music of Moldva and Gyimes, but in the course of years has already played a few neighbouring dialects e.g. music of Felcsík and Bukovina. They have dealt with 'csángó' music since the early 1990's.Members and their instruments:

 

 

Hegedűs Kornél - hegedű, koboz  violin, koboz

 

Tóth Katalin - dob, tánc

 

 Szilágyi Dániel  - koboz, ütőgardon koboz, gardon,dance

 

Stencinger Patrik ének, hegedű  songs, violin

 

helyettesít:

 

Józsa Bambi Zoltán - tánc (gyimesi, moldvai), (dob)

 

 

 

 

 

Olykor velünk játszik:  Often playing with us:

 

Takács Pisti -furulya, cimbalom -

 

Daniss András Kongó - dob

 

Búzás Mihály - furulya, kaval

 

(Keresztény Gyula/Jagudits Balázs - kontra)

 

  

 

Alkalomadtán táncot és dalt tanít:  Occasionally teaching dance and tunes:

 

Szilágyi Anita - gyerekfoglalkozások, tánc, kézművesség - motivating children, dance, handicrafts

 

Léber László, tánctanár - dance teacher (felcsíki, moldvai, gyimesi)

  

 

Külön köszönet Rebekának - Special thanks to

Sárközi Rebeka -  táncházszervező, ének - voluntary programme organizer, singer 2007-2009